Voor de meest up-to-date informatie ga je naar mijn facebookpagina: Wendela van Maren (Weight Watchers pagina) en word vriendin. 

 

 

Koolhydraten... de belangrijkste energieleverancier voor de hersenen!

Geschreven op vrijdag 7 april 2017 (door Elke van der Velden - diëtiste bij Weight Watchers)

Ik moet even mijn frustratie kwijt, want ik hoor de laatste tijd weer veel mensen gekke dingen roepen over koolhydraten. Vanuit het niets worden al de koolhydraten uit hun voedingspatroon verbannen… maar waarom? Als ik deze vraag stel, krijg ik vaak het antwoord: “dit is beter voor je” of “dan val ik sneller af”. En wanneer ik dan doorvraag, krijg ik niet echt een duidelijk antwoord: “van horen zeggen” of “dat las ik op internet”… Oké, dus alles wat mensen mij vertellen of wat ik op internet lees klopt??? NEE!!! Ga niet zomaar je voedingspatroon omgooien, zonder dat je de achterliggende gedachten ervan weet!

Het klopt inderdaad dat je bij het vermijden van koolhydraten in het begin snel af valt. Koolhydraten in je lichaam houden veel vocht vast. Dus de kilo’s die je in het begin kwijt raakt, is alleen maar vocht! Je bent natuurlijk blij omdat het getal op de weegschaal is gedaald, maar heb je ook vet verloren (want dat is volgens mij wat je wil bereiken met je dieet)?

Koolhydraten voor ons lichaam leveren glucose aan de cellen voor energie. Glucose is de primaire energiebron voor de hersenen, rode bloedcellen en het centraal zenuwstelsel. Koolhydraten zijn dus super belangrijk!!! Je kan niet zomaar een hele periode geen koolhydraten eten, dit kan maar voor een bepaalde tijd. Als je lichaam lang geen koolhydraten binnen krijgt en je koolhydraatvoorraad op is, moet hij vet af gaan breken. Dit klinkt heel gunstig, maar helaas is dit maar voor een gedeelte te gebruiken door de hersenen. De rest van de glucose moet je lichaam dan uit lichaamseiwit (gluconeogenese) halen om de hersenen te kunnen voorzien van energie! Je spieren kunnen dus afgebroken worden. Maar let op!!! Gluconeogenes is niet specifiek, in de ergste gevallen kunnen ook de eiwitten van je organen gebruikt worden, wat schade kan aanrichten…Dit lijkt mij niet de bedoeling!

Koolhydraten passen in een gezonde leefstijl!!! Wel kan je de toegevoegde suikers vermijden, die heb je niet nodig. Neem koolhydraten uit brood, aardappelen, fruit enz. Als je wil afvallen, minder dan in de ongezonde producten. Het gaat wat langzamer, maar je hebt er wel langer profijt van!

 

 

Frituur

Dat is altijd lastig om te bepalen wat je voor frituren moet berekenen aan SmartPoints.
Zeker minimaal 4 SP.

Ik vergelijk het meestal met gekookte aardappelen en gefrituurd.
Aardappelen, gekookt, 100 g = 2 SP
Aardappelen, gefrituurd, 100 g = 10 SP
Daar zit dus 8 SP verschil tussen. Rond die SP extra zit je zeker goed.

 

Jodium

De laatste voedingstraining kreeg ik wat vragen over jodium. Zoals beloofd een blogbericht over dit onderwerp. Hopelijk schept het wat meer duidelijkheid.

Jodium is een essentieel spoorelement, maar wat houdt dat precies in? Een spoorelement is een mineraal waar ons lichaam heel weinig van nodig heeft. Jodium is belangrijk voor de productie van het schildklierhormoon. Hormonen die voor een goede groei, ontwikkeling van het zenuwstelsel en de stofwisseling nodig zijn. Erg belangrijk op jonge leeftijd dus, om groeiachterstand en een verminderd leervermogen te voorkomen. Een groot tekort kan zelfs tot dwerggroei leiden. (vroeger werd jodium al ingezet tegen krop(struma), zie afbeelding)

Van nature komt jodium voor in zeewier, zeevis en eieren. Om tekorten te voorkomen wordt er in Nederland jodium aan producten toegevoegd. Denk hierbij aan gejodeerd keukenzout, bakkerszout voor het bakken van brood en in sommige vleeswaren. Dit zijn de belangrijkste bronnen van jodium in onze voeding en dat maakt me zorgen. Zeker in deze tijd, waarbij mensen brood van hun dagmenu schrappen (let ook op als je zelf brood bakt of biologisch brood eet). Bij een jodiumtekort gaat de schildklier trager werken, wat invloed heeft op je stofwisseling.

Mensen die geen brood meer eten, zullen er nu waarschijnlijk nog geen last van hebben. Je schildklier heeft namelijk een grote voorraad jodium opgeslagen. Na enkele jaren zou je pas iets gaan merken. Zolang je eet volgens de richtlijnen die de Gezondheidsraad adviseert en variatie in je menu aanbrengt, krijg je voldoende jodium binnen. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 150 microgram per dag. Dit haal je ongeveer met 6 sneetjes brood, andere mogelijkheden zijn:

•    100 tot 150 gram witvis (kabeljauw, koolvis, schelvis, rode mul)
•    300 gram vette zeevis (haring, makreel, zalm, tonijn)
•    400 gram platvis (schol, tong, heilbot)
•    8 gekookte eieren
•    1 kg kaas
•    14 glazen halfvolle melk (per glas 175 ml)
•    5 kg runderlappen

Zo kunnen we wel opmerken dat brood een van de makkelijkste producten is om voldoende jodium binnen te krijgen.

Bron: www.voedingscentrum.nl

Elke van der Velden
Diëtist 

 

 

Meloen: groente of fruit?

Hoewel de meloen meestal als fruit wordt behandeld, behoort hij strikt genomen tot de groente; net als pompoen en komkommer behoort meloen tot de kalebassen.

 

 

 

Klein kruiden-ABC (22-06-2016)

Kruiden maken onze keuken rijker. Hun etherische oliën geven aroma en smaak aan onze salades en maken ze heerlijk gevarieerd. De populairste kruiden zijn peterselie, basilicum en bieslook. Maar alle kruiden zijn geschikt om salades te garneren of in dressings te gebruiken.

 

Peterselie

Er bestaat bladpeterselie en krulpeterselie. Peterselie past bij alle andere kruiden en bijna bij elk gerecht. Het frisse groene kruid wordt ook vaak gebruikt als garnering en geeft een krachtige smaak aan eenpansgerechten, vlees en sladressings. Bladpeterselie heeft een intensievere smaak dan krulpeterselie. Tip: peterseliepesto met olijfolie en geroosterde amandel.

 

Basilicum

Wat zou een salade met tomaat en mozzarella zijn zonder dit klassieke kruid? De smaak is mild maar onvervangbaar. In salades of als garnering zijn de fluweelzachte blaadjes heerlijk. Basilicum over? Doe de blaadjes in een diepvriesbakje, meng met wat olijfolie, sluit het bakje af en zet in de diepvries. Basilicum kun je ook heel eenvoudig zelf kweken.

 

Bieslook

De smaak van bieslook is licht scherp, waardoor de dunne takjes prima kunnen dienen als vervanging van ui in salades en sauzen. Tomaten met bieslook en kwark/plattekaas zijn een feest voor je smaakpapillen!

 

Tuinkers

Doet qua smaak denken aan mierikswortel. Iedereen heeft thuis op de vensterbank al eens tuinkers gekweekt. Dat kan in elk jaargetijde en het zorgt voor frisheid en smaak in de keuken.

 

Dille

Past heel goed bij verse vis, vooral bij zeevis die wat zout smaakt. Dille werd al in de oudheid als keukenkruid gebruikt en is een van de kruiden die vers het lekkerst zijn. Oogsttijd is aan het begin van de zomer. In de diepvries bij de supermarkt is dille het hele jaar door verkrijgbaar.

 

Oregano

Een must voor veel pastasauzen, amper weg te denken van een Italiaanse pizza en vaak aanwezig in kruidenmelanges. Ook lekker met schapenkaas. Gedroogd blijft het aroma behouden, als de oregano goed wordt bewaard. De kruidige, iets scherpe smaak past ook in salades.

 

Bonenkruid

De naam zegt het al: bonenkruid past met zijn peperachtige smaak heel goed bij bonengerechten, maar ook bij peulvruchten. Hele takjes worden in de pan gedaan en geven hun hele aroma af bij langere kooktijden.

 

Munt

Dit kruid hoort bij de standaard garnering van nagerechten en cocktails. Maar ook bij salades, jonge groenten en nieuwe aardappelen smaken de groene blaadjes verfrissend. Er zijn verschillende soorten munt. Het bekendst is de pepermunt. Tip: breng verse munt aan de kook, laat afkoelen en drinken maar. Heel lekker en dorstlessend!

 

 

Frisse zomersalades (22-06-2016)

 

Voor alle bladsalades geldt: ze zijn caloriearm, bevatten veel vitamines en mineralen zoals ijzer, kalium en foliumzuur en zijn daarom optimale fitmakers en een belangrijk onderdeel van een uitgebalanceerd voedingspatroon. Het waardevolst zijn de buitenste, donkere bladeren. Hoe hoger het aantal bitterstoffen, des te hoger is overigens het gehalte aan waardevolle voedingsstoffen in de sla.

 

Door sla op de juiste manier te bewaren blijft de sla een paar dagen vers en de vitamines en mineralen behouden. De juiste plek hiervoor is de groentela in de koelkast. Om ervoor te zorgen dat de sla niet onbeschermd wordt blootgesteld aan de droge kou in de groentela, kun je de sla het beste in een diepvrieszakje doen en hier gaatjes in maken.

 

Een andere mogelijkheid is om een doek met heel verdunde azijn of citroensap vochtig te maken, de sla daarin te wikkelen en zo in de groentela te leggen. Zo blijven de voedingsstoffen maximaal 3 dagen behouden.

 

Gewassen sla is een paar dagen in een afsluitbaar plastic bakje in de koelkast houdbaar. Hierbij is het belangrijk om de sla eerst goed uit te laten lekken of met een slacentrifuge te drogen.

 

Bewaar sla bovendien niet vlak naast tomaten of fruit, omdat deze het rijpingshormoon ethyleen afgeven. De gevolgen zijn bruine vlekken op de sla en een kortere houdbaarheid.

 

Vaak wordt sla lang in koud water gelegd om te wassen. Op die manier gaan echter veel vitamines en voedingsstoffen verloren. Sla moet grondig maar niet te lang onder koud, stromend water worden gewassen. Optimaal is een zeef met relatief grote gaten, zodat het water goed weg kan lopen.

 

De eenvoudigste en snelste manier om bladsla te drogen, is een slacentrifuge. De sla ligt in een zeef in de kom en door het snelle draaien wordt al het overtollige vocht naar buiten gedrukt. Als je geen slacentrifuge hebt, kun je de sla ook met een theedoek drogen. Hoe je het ook doet, goed drogen is belangrijk. Want alleen zo kunnen de blaadjes dressings en sausjes optimaal opnemen. 

 

Nieuwe internationale richtlijnen 02-04-2016:

Slecht nieuws voor de smoothie liefhebbers en degene die fruit DRINKEN of op elke andere manier dan de hele vrucht ETEN:

Je lichaam doet er veel langer over om 1 stuk/portie fruit dat je eet te verteren. Gedronken geperste/gemixte vruchten worden sneller opgenomen.
De nieuwe regel is:
- Al het fruit dat je eet = 0 SP
- Al het fruit dat je drinkt = 4 SP per stuk/portie

Internationaal wordt er geadviseerd om per portie/stuk geperst/gemixt fruit dat gedronken wordt 4 SP te rekenen.

LET OP: Nog niet alle recepten in de app en online zijn al aangepast.
Als je zelf een recept invoert, kun je geperst/gemixt aanvinken en gaat de berekening automatisch.

 

 

Vochtverlies
Het afvallen stagneert na enkele weken omdat je in het begin enorm veel vocht verliest. Als je lichaam te weinig energie binnenkrijgt –en dat is het geval als je op een streng calorie beperkend dieet bent– past je lichaam zich namelijk aan om tóch te kunnen blijven functioneren; ondanks de ontoereikende hoeveelheid calorieën die binnenkomt…

Je lichaam haalt allereerst calorieën uit de koolhydraten die zijn opgeslagen in jouw lichaamscellen (met name bloed, lever en spiercellen) en vervolgens uit opgeslagen lichaamsvetreserves en eiwitrijke weefsels. Wanneer je lichaam deze macronutriënten omzet naar bruikbare energie komt er water vrij. En dit vocht raak je tijdens de eerste weken van je dieet kwijt via je ademhaling, urine en transpiratie. De kilo’s die volgens je weegschaal verdwijnen, bestaan dus slechts voor een miniem deel uit vet en voor het overgrote merendeel uit vocht.

 

 

Veel gestelde vragen:

Hoe kan het dat ruwe (ongebrande) noten net zoveel punten hebben als gebrande noten?

Rauwe, ongebrande noten zijn onbewerkt en bevatten nog alle voedingsstoffen in oorspronkelijke vorm.

De 'gewone' noten zijn vaak geroosterd/gebakken in een hete lucht oven. Hier komt geen extra vet bij kijken. Om deze reden blijft de SmartPoints waarden hetzelfde.

Als de noten in olie gebakken zijn, kun je het beste de barcode scannen of met de calculator berekenen.

 

 

Wist je dat......

...... 100 gram rauw varkensgehakt 4,5 SP is en 100 gram mager rundergehakt 5 SP is?

Rundergehakt bevat namelijk meer kcal en verzadigde vetten.

Dit is gebaseerd op de NEVO-tabel: http://nevo-online.rivm.nl/ProductenZoeken.aspx 

 

 

De nieuwe richtlijnen goede voeding 2015 (nov 2015)

 

Fijn! De nieuwe richtlijnen goede voeding zijn uitgebracht door de Gezondheidsraad. De kern van het advies is de aanbeveling om te eten volgens een plantaardig en minder dierlijk voedingspatroon. Hoe pakken we dat aan? Hieronder de richtlijnen kort samengevat:

 

  • Eet dagelijks ten minste 200 gram groente en ten minste 200 gram fruit.

In 2006 werd 150-200 gram groente en 200 gram fruit geadviseerd. De richtlijn is aangepast, omdat 400 gram groente en fruit leidt tot een verlaging van de bloeddruk en een lager risico op (coronaire) hartziekten, beroerte, diabetes en darm- en longkanker.

 

  • Beperk de consumptie van rood vlees en met name bewerkt vlees.

Het advies is om de vleesconsumptie te verminderen. Dit betekent niet dat je het geheel moet vermijden. Voor meer informatie over rood en onbewerkt vlees, zie hieronder het stukje Rood en bewerkt vlees.

 

  • Neem enkele porties zuivel per dag, waaronder melk of yoghurt.

De gemiddelde zuivelconsumptie in Nederland ligt bij mannen rond 390 gram en bij vrouwen rond 325 gram per dag. De commissie ziet uit gezondheidskundig oogpunt geen aanleiding om een verandering van deze consumptie aan te bevelen.

 

  • Eet wekelijks peulvruchten.

Rijk aan eiwitten, vitamines, mineralen en voedingsvezels. Uit onderzoek is gebleken dat consumptie van peulvruchten leidt tot een verlaging van het slechte cholesterol (LDL). Daar peul je de vruchten van!

 

  • Eet ten minste 15 gram ongezouten noten per dag.

Het consumeren van deze hoeveelheid noten leidt tot een verlaging van het risico op (coronaire) hartziekten. Dit blijkt uit onderzochte gegevens.

 

  • Vervang geraffineerde graanproducten (wit brood, pasta etc.) door volkorenproducten.

Eet dagelijks ten minste 90 gram volkorenbrood (±3 boterhammen) of andere volkorenproducten.

 

  • Vervang boter, harde margarine en bak- en braadvetten door zachte margarine, vloeibaar

bak- en braadvet en plantaardige oliën.

 

  • Eet een keer per week vis, bij voorkeur vette vis.

In de richtlijnen van 2006 werd gesproken over twee maal vis per week, waarvan eenmaal vette vis. Hier is meer onderzoek naar gedaan, waaruit blijkt dat eenmaal vis per week ook al zorgt voor een verlaging van het risico op (fatale coronaire) hartziekten.

 

  • Drink dagelijks drie koppen thee.

In de richtlijnen goede voeding 2015 wordt aangegeven dat 3-4 koppen groene of zwarte thee het risico op beroerte verlagen.

 

  • Vervang ongefilterde door gefilterde koffie.

Ongefilterde koffie verhoogt het slechte cholesterol. Het advies is dan ook om gefilterde koffie te nuttigen.

 

  • Drink zo min mogelijk suikerhoudende dranken.

Gemiddeld krijgen Nederlanders 21en% suiker binnen, terwijl 10en% wordt geadviseerd…

 

  • Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag.

 

  • Beperk de inname van keukenzout tot maximaal 6 gram per dag.

Dit wordt geadviseerd, omdat de gemiddelde dagelijkse consumptie van keukenzout in Nederland ligt op 10 gram bij de mannen en 7,5 gram bij de vrouwen.

 

  • Het gebruik van voedingsstofsupplementen is niet nodig, behalve voor mensen die tot een

specifieke groep behoren waarvoor een suppletieadvies geldt. Bijvoorbeeld extra vitamine D voor jonge kinderen, zwangere vrouwen, vrouwen vanaf 50 jaar, mannen vanaf 70 jaar en mensen met een donkere huid. Mensen die niet tot een specifieke groep behoren hebben aan een gevarieerd voedingspatroon voldoende. Inname van voedingsstofsupplementen boven de veilige bovengrens kunnen zelfs schadelijk zijn.

 

Diëtist, Elke van der Velden

 

Bronvermelding

  • Gezondheidsraad. (2015). Richtlijnen goede voeding. 11-68.

 

 

Rood en bewerkt vlees

 

De gezondheidsraad geeft het advies om minder rood en bewerkt vlees te nuttigen, dit wordt aangegeven in de nieuwe richtlijnen goede voeding. Met de nadruk op het verminderen van de vleesconsumptie. Dit betekent niet dat vlees geheel verbannen moet worden, want het bevat wel belangrijke voedingsstoffen. Vlees bevat van nature eiwit en vet en is rijk aan vitamine B1, B2, B6, B12, A en de mineralen zink, ijzer, fosfor en seleen.

 

Wat is rood vlees eigenlijk?

Rood vlees is afkomstig van zoogdieren zoals runderen, kalveren, varkens, geiten, schapen en paarden. Vlees van deze dieren hebben niet allemaal een duidelijke rode kleur, maar vallen wel onder deze categorie. Wit vlees daarentegen is afkomstig van konijn en gevogelte zoals kippen, kalkoenen, eenden, en ganzen.

 

Hoe weet je of vlees bewerkt of onbewerkt is?

Vlees is bewerkt als het er bijna perfect uitziet. Daarnaast is het vaak gerookt, gezouten of gedroogd voor de smaak of houdbaarheid of zijn er conserveringsmiddelen als nitraat of nitriet aan het product toegevoegd. Dit kan zowel bij rood als wit vlees voorkomen en kun je terug vinden op de ingrediëntenlijst. Onder bewerkt vlees vallen alle vleesproducten (vleeswaren), inclusief ham, bacon, worst en een klein deel van het gehakt dat als bereid (ready to eat) product is gekocht. Het bewerkte vlees is meestal ook rood vlees. Bij onbewerkt vlees zijn geen toevoegingen of bewerkingen gedaan. Hieronder valt ook gesneden of gemalen vlees dat geen verder toevoegingen of andere bewerking heeft ondergaan.

 

Waarom moeten we rood en bewerkt vlees beperken?

Uit onderzoek is gebleken dat er mogelijk een verband is tussen het eten van rood vlees en het risico op kanker, met name darmkanker. Er wordt gedacht dat het veroorzaakt wordt door het heemijzer in rood vlees. Heemijzer transporteert zuurstof in het bloed en kan het ontstaan van nitrosaminen bevorderen (gedeeltelijke omzetting van nitriet). Nitrosaminen zijn mogelijk kankerverwekkend. Ook bewerkt vlees is mogelijk kankerverwekkend. Door het conserveren van vlees of conserveringsmiddelen toe te voegen kunnen er schadelijke stoffen ontstaan.

 

Weight Watchers adviseert om rood en onbewerkt vlees te beperken door zoveel mogelijk te variëren. Kies een keer voor een vegetarisch gerecht, neem kip/kalkoen en 2x per week vis (waarvan 1x vette vis).

 

Elke van der Velden

Diëtist

Bronvermelding

  • Gezondheidsraad. (2015). Richtlijnen goede voeding. 29-30.
  • Voedingscentrum. (2015). Rood vlees. http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vlees.aspx

 

 

 TELEFOONNUMMER PHILIPS SOUPMAKER 25/08/2015

Dit telefoonnummer kun je gebruiken voor informatie voor aankoop en de status van  bestellingen.
Indien er vragen zijn over het apparaat of als er problemen mee zijn, dan kun je het beste contact opnemen met 0900-2021177 (€0,50 per gesprek)

 

EMAILADRES KLANTENSERVICE BEAUTYBON (17/02)

Voor alle vragen over de beautybon verwijs ik jullie door naar: info@giftfor2.nl

 
  

Wat is je ProPoints® budget?

Als je van start gaat met het Weight Watchers programma wordt eerst jouw ProPoints budget berekend. Maar wat is dit nu precies?

De ProPoints waarde
Een eerste stap naar succesvol afvallen is controle. Het is goed om te weten wat je eet en drinkt, en om hier een waarde aan te geven. In het Weight Watchers programma heeft elk voedingsmiddel een ProPoints waarde die je informatie geeft over de voedingswaarde. De ProPoints waarde geeft aan hoeveel je voor een portie van dit voedingsmiddel van je ProPoints budget inlevert. Dat helpt je om de juiste voedingskeuzes te maken en meer controle over je eetgewoonten te krijgen.

Eenvoudig en nauwkeurig
De ProPoints waarde wordt berekend met een formule die niet alleen rekening houdt met de samenstelling van het voedingsmiddel (de hoeveelheid eiwitten, vetten, koolhydraten en voedingsvezels), maar ook met de wijze waarop het lichaam deze voedingsstoffen verwerkt. Dat maakt de ProPoints waarde uitermate nauwkeurig en anders dan calorieën. Bij calorieën is namelijk geen rekening gehouden met de moeite die je lichaam moet doen bij het verwerken en gebruiken van het betreffende voedingsmiddel.

Afgestemd op jouw behoefte
Om succesvol af te vallen wordt het ProPoints budget individueel berekend. Het ProPoints budget bestaat uit twee delen: het ProPoints dagtotaal en een weekextra van 49 ProPoints waarden. Als je je daaraan houdt, kun je een 0,5 tot 1 kilo per week afvallen.

  • ProPoints dagtotaal
    Dit wordt berekend op basis van je gewicht, geslacht, lengte en leeftijd. Het ProPoints dagtotaal is minimaal 26 ProPoints waarden.
  • Weekextra
    Met het weekextra van 49 ProPoints waarden ben je heel flexibel, bijvoorbeeld als je niet genoeg hebt aan je dagtotaal of als je uit eten gaat. Het weekextra geldt voor een hele week. Je bepaalt zelf hoe je deze gebruikt; in één keer of verspreid over de week. Je kunt er ook voor kiezen om een deel of niks van je weekextra te gebruiken om je afvalfase nog meer te stimuleren.

Extra motivatie: Active ProPoints waarden
Meer bewegen is goed voor je. Het helpt je om af te vallen en op gewicht te blijven. Het Weight Watchers programma beloont je extra beweging met Active ProPoints waarden. Hoeveel Active ProPoints waarden je verdient hangt af van hoeveel je weegt, hoe lang je beweegt, en hoe intensief je beweegt. Je kunt de verdiende Active ProPoints waarden toevoegen aan je ProPoints budget en besteden aan eten of drinken. Je kunt er ook voor kiezen om ze niet te gebruiken om nog beter af te vallen.

 

   

SMAAKMAKERS om de gerechten net even iets lekkerder te maken.

Nog even op een rijtje. Deze zijn allemaal 0 ProPoints waarden en vrij te gebruiken:
- Aroma’s
- Bouillon
- Citroensap
- Citroenzeste
- Gember
- Gezeefde tomaten
- Kaneel
- Kappertjes
- Kerriepoeder
- Knoflook
- Kruiden
- Limoensap
- Mieriksworstel
- Mosterd
- Paprikapoeder
- Peper
- Pepers
- Sambal olek
- Sojasaus
- Tabasco
- Tomatenblokjes
- Verse kruiden
- Wasabi
- Worcestershiresaus
- Zoetstof
- Zout  

 

 

Info over de becel pro-activ:

Becel pro-activ bevat plantensterolen. Tussen de 1-3 gram kunnen plantensterolen i.c.m. een gezonde leefstijl het LDL cholesterol met 7-10% verlagen (sommige bronnen zeggen 5-15%). Becel adviseert 2-2,5 gram, dit houdt in 4-6 sneetjes brood besmeerd met de halvarine/margarine of 1 klein 'shotflesje' of 3 bekers van de zuiveldrank.

Plantensterolen verlagen de cholesterolabsoprtie in de darm en hebben mogelijk effect op het cholesterolmetabolisme. Het nadeel is dat het wel de resorptie van betacaroteen in de darm kan tegengaan. Het is daarom niet geschikt voor mensen met een normaal cholesterol. Vrouwen die zwanger zijn, kinderen, vrouwen die borstvoeding geven mogen het product niet gebruiken. Als men cholesterolverlagende medicatie gebruikt moet er zeker overlegd worden met de arts of dit product gebruikt kan worden.  

 

Meting vetpercentage

 

Soms krijg ik bij de weegschaal de vraag waarom wij geen vetpercentages meten, maar alleen gewicht. Nou, hierom:

 

Er zitten heel wat haken en ogen aan het meten van vetpercentage.

Het meet namelijk de weerstand.

Ten eerste is het verboden voor mensen met een pacemaker.

Ten tweede zou je het liggend moeten uitvoeren, je moet de juiste weerstand kiezen waarbij je al een kwartier stil ligt, twee uur niet gesport mag hebben, eigenlijk moet je 6 uur nuchter zijn, een lege blaas hebben, geen sieraden etc aanhebben en er zijn nog een aantal zaken die de meting aardig kunnen beinvloeden.

Wanneer je hier geen rekening mee houdt kan de meting steeds anders uitvallen.

 

Ik hou het dus wel bij de weegschaal.

 

 

Kokosolie

Kokosvet bestaat voor meer dan 90% uit verzadigd vet. Het bestaat voor 58% uit MCT vetten (middellangeketenvetzuren) en voor 35% uit LCT (langeketenvetzuren). Nu is MCT-vet een bijzonder vet, maar helaas wordt de werking van MCT soms gebruikt (of misbruikt) om kokosolie aan te prijzen. Er is geen sluitend bewijs dat het gebruik van kokosolie met het hoge gehalte aan MCT-vetten kan helpen om gewicht te verliezen (de studies die hiernaar gedaan zijn hadden erg weinig proefpersonen en de diëten met MCT-vet waren compleet anders van samenstelling dan kokosvet). Het vet van kokosolie is bijna net zo calorierijk als dat van andere oliën.

Kokosvet is rijk aan bepaalde verzadigde vetzuren die een ongunstig effect hebben op het bloedcholesterolgehalte (al wordt vaak het tegendeel beweerd als op internet kijkt). Tot op heden zijn er te weinig of geen degelijk opgezette studies die een relatie tussen het gebruik van kokosvet en minder hart-en vaatziekten kunnen aantonen.

In het kader van hart- en vaatziekten blijft het advies gehandhaafd om tropische vetten rijk aan verzadigd vet, zoals kokosvet, te beperken.

Kortom, er zal meer onderzoek moeten komen naar kokosolie voor we kunnen concluderen dat dit vet al dan niet goed is voor onze gezondheid.

Er zijn zoveel oliën waarvan wél bewezen is dat het gunstig is voor de gezondheid! Door de naam kokosolie, valt het onder de plantaarige olie, waardoor het dus wel mag. We raden echter aan dit mate te gebruiken.